Venkel
Foeniculum vulgare
in onze zeep verwerken we: etherische olie gedestilleerd uit de zaden
kwaliteit: biologisch gecertificeerd door de Soil Association en food grade
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie, waar ook wortel en peterselie bij horen. De plant komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied van Europa en Klein-Azië, tot verder in het oosten. Tijdens de regering van Karel de Grote brachten kloosterlingen de plant verder noordwaarts. Inmiddels groeit venkel bijna overal. In onze zepen verwerken we biologische olie afkomstig uit Hongarije.
Werking
Venkel bevat etherische olie, vette olie, flavonoïden (bevordert huiddoorbloeding, antioxiderend), furanocoumarinen, fyto-oestrogenen, eiwitten, kaliumzouten, mineralen, betacaroteen (vitamine B, C)
Venkel is bij uitwendig gebruik infectiewerend, onder ander tegen de bacterie E. Coli en schimmels.
Groei & bloei
Venkel groeit makkelijk, maar houdt niet van te heftige weersveranderingen, dus niet teveel zon of te koud. Je kan zaaien in maart en oogsten in juni. Later zaaien kan ook; juni of begin juli, dan kun je in september/oktober oogsten. De venkelplant kan heel groot worden, namelijk groter dan een mens!
Zeep met venkel: boszeep, kruidenzeep, seizoenszeep herfst en seizoenszeep winter