Tijm
Thymus vulgaris L., Thymus zygis
‘Tijm’ is terug te voeren tot het Grieks. Welk Grieks woord de daadwerkelijke bron is, is onduidelijk. Mogelijk is het afkomstig van 'thymon', 'verbranden', verwijzend naar het gebruik van tijm als wierook, of wellicht is het afkomstig van 'thumus', dat 'kracht' betekent. Andere bronnen claimen dat het simpelweg van ‘thúmon’ komt, ‘kruidige plant’. 'Vulgaris' verwijst naar het feit dat het de meest voorkomende soort is, de ‘echte tijm’. De tijmfamilie bestaat uit meer dan 400 variëteiten. Naast de vulgaris gebruiken wij de rode tijm, Thymus zygis.
Echte tijm wordt al sinds de Egyptenaren gebruikt vanwege de ontsmettende eigenschappen. Ook de oude Griekse artsen Hippocrates en Dioscorides gebruikten tijm al bij hoest en luchtwegaandoeningen. De Romeinen deden de tijm in hun bad om energie en moed op te doen voor ze ten strijde trokken. Vanwege zijn weerstandverhogend vermogen werd de tijm in de Middeleeuwen ook wel de ‘antibiotica van het arme volk’ genoemd. Tijm wordt geassocieerd met energie, moed, kracht, geluk en gezondheid.
De meest werkzame inhoudsstoffen in tijm zijn thymol, bitterstoffen, looistoffen, saponinen en flavonen. In de zeep zijn het vooral de ontsmettende, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die bijzonder waardevol zijn. Daarnaast helpt het kruid bij het verdrijven van andere geuren, werkt het verwarmend, ontspannend en helpt het de circulatie te bevorderen en jeuk te verlichten.
In onze zepen wordt zowel het extract van de echte tijm als de etherische olie van de rode tijm gebruikt. De vulgaris komt van eigen teelt op landgoed Wickenburgh of is afkomstig van biologische kruidenkwekerij ‘Het Blauwe Huis’. De etherische olie van de rode tijm is van gecertificeerd biologische herkomst, food grade kwaliteit en is afkomstig uit Spanje.
Zeep met tijmextract (Thymus vulgaris): kruidenzeep.
Zeep met etherische tijmolie (Thymus zygis): groene kleizeep.