Loog
Sodium hydroxide
in onze zeep verwerken we: zuivere loogkristallen
kwaliteit: food grade
Loog, of natriumhydroxide, is de stof die vetzuren en glycerol omzet in zeep en glycerine. Loog verandert de oliën in zeep en zit daarna niet meer in het eindproduct; na 20 tot 32 uur is het volledig verzeept! Zeep kan niet zonder loog worden gemaakt. Zonder loog blijven vetzuren vettig, er is geen alternatief om ze tot zeep te transformeren.
Werking
Loog is hydrofiel (houdt van water) en vetzuren zijn hydrofoob (houden niet van water), deze
twee vormen samen de kop (loog) en staart (vetzuren) van een zeepmolecuul. Als zeep wordt
opgelost in vuil water, steken de zeepmoleculen hun staart in het vuil en houden het vast, in
een poging bij het water uit de buurt te blijven. Zo wordt het vuil met de zeep mee
weggespoeld.
Hoe gewonnen?
Chemisch gezien is loog een vrij eenvoudige stof. Je kunt het winnen uit houtas of in zuivere kristallen kopen bij een lab of drogist. Een lab wint tegenwoordig loogkristallen – natriumhydroxide om precies te zijn – door elektrolyse toe te passen op een oplossing van keukenzout.
Kwaliteit
Je kunt het in verschillende kwaliteitsgraden krijgen: van reinigingskwaliteit (zoals ontstopper), farmaceutische kwaliteit (waarmee medicijnen worden gemaakt), of food grade kwaliteit. Loog kun je uiteraard niet eten, hoe zuiver ook, maar met deze zuivere graad wordt wel eten bereid, zoals pretzels en de zogenaamde loogbroodjes. Bij Werfzeep kiezen we voor een extra zuivere variant, geheel in lijn met onze filosofie.