Annatto
Bixa orellana
in onze zeep verwerken we: gemalen annattozaden van de orleaanboom
kwaliteit: natuurlijk, maar niet gecertificeerd
Uit de zaden van de orleaanboom wordt de kleurstof annatto gewonnen. De boom komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar wordt inmiddels ook daarbuiten gekweekt. De zaden leveren een rode tot gele kleur op. Cheddar kaas dankt zijn typische oranje kleur aan annattozaad. Annatto wordt als kleurstof ook gebruikt in onder andere lippenstift, margarine en, verrassing: zeep!
In onze zeep gebruiken we annattozaadjes die in Nederland worden gemalen.
Om onze zeep te kleuren mengen we annattopoeder in olie. Als je dit al roerend verwarmd, komt er al snel een mooie warme kleur tevoorschijn.
Werking
De kleur van annatto komt vooral tot stand door de stoffen bixine en norbixine. Dit zijn carotenoïden, wat je misschien wel kent van caroteen, wat wortels haar kleur geeft. Naast kleur wordt het poeder ook wel gebruikt voor haar smaak en geur. De geur wordt gekenmerkt als 'licht peperig met een vleugje nootmuskaat' en over de smaak wordt gezegd dat het 'nootachtig, zoet en peperig' is. De zaden worden ook wel gebruikt voor het maken van etherische oliën, ze zouden antimicrobiële eigenschappen hebben. Oorspronkelijk werd het poeder gebruikt voor het kleuren van het lichaam, als zonnebrand, insectwerend middel en ook om onder andere huidaandoeningen te behandelen.
Wist je dat
De naam van de orleaanboom komt van de spaanse ontdekkingsreiziger Francisco de Orellana. Op een tocht door Zuid-Amerika werd hij aangevallen door een groep – met annatto beschilderde – indianen.
Zeep met annatto: citruszeep, ylang ylangzeep, oryza