Lavendel
Lavandula angustifolia Mill., Lavandula x intermedia
Lavendel is afgeleid van 'lavare' ('wassen' in het Latijn). Er zijn vele soorten lavendel die ook weer onderling zijn gekruist, met verschillende hybriden tot gevolg. Wij gebruiken de echte lavendel, Lavandula angustifolia ('angustifolia' is Latijn voor 'smal blad'), en de zachtere hybride Lavandula x intermedia, ook wel lavandin genoemd. Van de eerste zetten we de etherische olie én de bloemen in, van de tweede alleen de etherische olie.
Onze lavendeloliën zijn food grade en biologisch gecertificeerd door de Soil Association.
De lavendelbloemetjes die door de lavendelzeep geroerd worden telen en oogsten we zelf in onze kruidentuin in het Wickenburghse bos of komen door SKAL biologisch gecertificeerd van kruidenkwekerij Het Blauwe Huis te Ruinerwold. De bloemen worden bij voorkeur net na het begin van de bloei geoogst om daarna in de schaduw gedroogd te worden om zo hun aroma zo lang mogelijk te bewaren.
Lavendel bevat een hoge concentratie etherische olie en verder o.a. looistof, bitterstof, fenolzuren en flavonoïden. De etherische olie werkt ontspannend en de overige inhoudsstoffen vergroten de ontsmettende, ontstekingwerende, samentrekkende, pijnstillende en wondhelende werking.
Lavandula angustifolia is afkomstig uit Bulgarije. Deze klassieke lavendel groeit van nature op droge, kalkrijke grond en heeft meer frisheid dan haar zoetere gecultiveerde zusje lavandin. De lavandinolie wordt geproduceerd in Frankrijk en Spanje.
Romeinen en Egyptenaren gebruikten lavendel vanwege de zuiverende en insectenwerende werking. Er wordt gezegd dat Cleopatra lavendel gebruikte om Julius Caesar te verleiden. In de Middeleeuwen werd de lavendel veel toegepast bij slaapklachten, in het hoofdkussen werd lavendel bijgevoegd.
Zeep met etherische lavendelolie, etherische lavandinolie of lavendelbloemen: lavendelzeep, kruidenzeep, haverscrub, honingzeep, shampoo en bloesemzeep.