Maandag t/m vrijdag voor 20:00 uur besteld = dezelfde dag verzonden.     Meer informatie

herkomst: Utrechtwildpluk — 06 Mar 2022

Braam

Braam

Rubus Fruticosus

Braam kennen we voornamelijk van de vrucht, maar er zijn meer delen van de plant bruikbaar. Wij maken een extract van jong braamblad in onze zeep. Braamblad bevat het anti-oxidant flavonoïde, een aantal organische zuren (waaronder barnsteen-, oxaal-, appel-, succine-, citroen- en melkzuur) en vitamine C. Dit alles geeft het extract samentrekkende en bloedzuiverende eigenschappen, zowel in- als uitwendig. Een thee van braamblad schijnt te helpen bij diarree en maagontsteking.

Voor ons is natuurlijk vooral de zogeheten 'adstringerende' (samentrekkende) werking van belang: die helpt je huid fris te houden zonder hem strak of droog te maken.

De jonge blaadjes die we gebruiken om het extract van te maken, plukken we in ons geliefde Wickenburghse bos.

braam botanisch

Braamstruiken hebben een enorme groeikracht: de sterke wortels reiken diep en de lange stengels van de plant kunnen zich metersver in het rond slingeren. Veel tuiniers beschouwen bramen dan ook als hinderlijke planten. Maar als je bedenkt dat je van de bladeren thee kunt zetten en extracten kunt maken, de vruchten kunt gebruiken om op te eten en jams en sauzen van te maken, en dat je zelfs de voedzame wortel kunt eten, is braam eigenlijk vooral een plant om veel respect voor te hebben.

Recently viewed

Your shopping basket — 0

You cart is currently empty

Login

Please accept cookies to help us improve this website Is this OK? Yes No More on cookies »